Muntronde-oorsprong


Oorsprong
De Muntronde vond zijn oorsprong in het najaar van 1987. Toen vanuit Jubbega en omgeving een groep zendamateurs de 70cm band leven in wilde blazen door middel van een wekelijks terugkerend groepsgesprek. Deze groep, zich "De Augurken-groep" noemende, bestond uit zo'n 10 zendamateurs. Ze deden "het" iedere zondagavond vanaf 20.00 uur.

Pye
De ronde (nog zonder naam) werd op 433.525 MHz gehouden en werd om en om geleid door Eef, PE1LZO en Wiemer, PE1FON. Beide rondeleiders waren zeer bespraakt en door hun prettige spraakwaterval werd menig probleem "lachwekkend" aan de kaak gesteld. Veel zendelingen gebruikten schamele antennes en apparatuur, misschien wel omdat er net een vrachtwagen met Pye-pocketphones in Friesland was bezorgd. De Pye was een 3-kanaals portofoon met een zendvermogen van 0,5 Watt. Niet iedereen kon iedereen horen en daarom werd een frequentie op 2 meter bijgezet: toen het regionale gebruikers-kanaal op 145.375 Mhz.

Naam
Na een week of 6 kwam één van de deelnemers op het idee om over te schakelen naar de dichtst bijzijnde 70cm repeater: PI2HVN op 430.025 MHz. Deze heeft door zijn hoge antennes een fraai bereik en nu kon iedereen iedereen horen. Omdat deze op de Muntflat in Heerenveen staat werd de ronde (na stemming) omgedoopt tot Muntronde.
De eerste officiele Muntronde moet volgens berekening gehouden zijn op 10 april 1988. (ronde 33 was op 20-11-1988). Ook de luisteramateurs hadden de vrolijke QSO's ontdekt en snel ontstond ook de behoefte tot telefonisch inmelden. Na 5 jaar Muntronde aktiviteit was de groep uitgegroeit tot meer dan 50 vaste gebruikers. Op een zondagavond waren er zelfs 73 inmelders. En dat is vrij veel voor 70cm begrippen.

Doelstelling
De Muntronde had als doel: de aktiviteiten op 70cm te bevorderen in de ruimste zin des woords. Hierbij stond diciplinair plezier voorop. Rekening houdend met het inschakelen der apparatuur en uitrichten van antennes werd destijds begonnen met een kwartiertje populaire informatie, wat voor alle zend- en luisteramateurs interessant moest zijn. Dit bleek een gouden formule, maar was een hele belasting voor de netleiders. De grote actieradius van de gebruikte omzetter, met antennes op ruim 50 meter hoogte, stimuleerde ook de afstand van de deelnemers. Behalve van de eilanden, waren er inmelders uit het hele noorden, maar ook geregeld uit de provincie Noord Holland, Flevoland en Utrecht.

Collectief
Er werd destijds een gezamenlijk initiatief ontplooid: een 6 meter ontheffing aangevraagd door 23 Munt-deelnemers. Antenneprojecten werden groepsmatig gebouwd en voedingen waren al snel met zelfgemaakte verbeteringen (rokend of niet) met een schema via de microfoon vergeleken. Prettige en technische tijden.

Verlopen
In 1993 heeft de machtigingshouder van Heerenveen per ongeluk de bijzondere toestemming van de Repeater laten verlopen, waardoor het gebruikte relais een periode uit de lucht raakte. Hierom werd uitgeweken naar een ander in Friesland aktief relais: PI2FRL op 430.100 MHz. Na een verzoek van de beheerder van dit relais werd opnieuw omgetuned ditmaal naar 2 meter, naar PI3FRL op 145.700 MHz.

Begrip
Sinds een paar jaar is de ronde nu een begrip (ook bij Novice gelicencieerden) en is men van de oorspronkelijke doelstelling nogal afgeweken. Ook de inhoud van de ronde is door de tand des tijds veranderd, maar treft nog vele oren van luister- en zendamateurs, nu op PI3HVN op 145.700 MHz op jawel: de Muntflat aan de Munt te Heerenveen.

Rondeleiders
Voor de mensen van toen vast nog bekende calls: onderstaande lijst met rondeleiders.
De leiders van toen t/m nu die probeer(d)en u en mij een zo aangenaam mogelijke ronde te laten beleven.
We proberen zo compleet mogelijk te zijn, maar uw aanvullingen zijn van harte welkom.

Eef
PE1LZO †
Wiemer
PE1FON †
Erik
PE1HUE
Karst
PA3FTV
Cees
PA3FXI †
Herjo
PE1MSU
Joop
PE1NGN †
Allard
PD0RSI
Bastiaan
PA3FFZ
Fred
PE1LMX
Epke
PA3DBY
Douwe
PE1OAS
Roland
PE1PQC †
Mario
PA3DII
Gialt
PE1OLM
Oscar
PE1PZB
Rob
PA3GGK
Aafke
PD0RRV
Jarig
PA3BXI
Molle
PD0NZP †
Ben
PD1AOL
Eddy
PE2RMI
Hoeke
PA0HMJ †
Will
PE1JRA
Roel
PD0OYF
Joop
PA1JMD
Robert
PD2RCW
Gaatsen
PE1POV
Frank
PA3BIC
Wiebren
PD0NUE
Sipke
PA0SIP †
Jan
PD1JKS
Sepp
PA8Q
Jan
PE1AVG
Rolph
PD0RM
Gerrit
PD2GH

Loglijsten
Op deze pagina's hopen we een aantal oude loglijsten te kunnen plaatsen, waaruit u de stemming van weleer kunt proeven
Ook geluidsfragmenten van "toen"
zijn meer dan welkom.

 

Heeft u aanvullingen van het verhaal of plaatjes (ev. geluidsfragmenten)
over de oorsprong en het ontstaan van de Muntronde?
Mail het ons s.v.p.

© 2018 Muntronde op Internet: http://www.muntronde.org/